dijous, 13 d’abril del 2006

TOUR CAP DE CREUS

Escrit per Jordi Juvanteny

Tour del Cap de Creus

Etapa 1
Monestir de Sant Pere de Rodes

El Port de la Selva des de el Castell de Sant Salvador El Tour del cap de Creus no és cap ruta formalment constituida amb interès promocional o turístic com els Carros de Foc, els Cavalls del Vent o La Porta del Cel. Tot i que podria ser-ho. Consisteix en donar la volta al Cap de Creus, punt culminant del Pirineu. Les possibilitats són molt àmplies, però per fer un estàndar, es considera que tota travessía que pretén donar la volta al Cap de Creus a de passar per: El Port de la Selva, el Monestir de Sant Pere de Rodes, Roses, Cadaqués i pel propi Cap de Creus físic. Hi ha diferents Gr's, Camins de Ronda i Senders que possibiliten fer aquesta magnífica ruta i descobrir tots els racons i cales del Cap de Creus.

Les dades gloabals del Tour del cap de Creus són les següents:

Desnivell: 3.302 metres
Distància: 65 km

Nosaltres vam dividir la travessía en 3 etapes sortint i arriban al Port de la Selva.

Primer dia:
El Port de la Selva - 1 metre
Monestir de Sant Pere de Rodes - 514 metres
Castell de Sant Salvador - 682 metres
Sant Salvador Saverdera - 670 metres
Puig de Queralbs - 618 metres
Roses - 1 metre
Camping Salatar - 2 metres

Desnivell: 890 metres
Distància: 14,64 km

Poques vegades tindrem les sensacions viscudes en aquesta travesiia, sortir amb el material de muntanya arran de mar i acabar la jornada també arran de mar no passa tots els dies.

Sortim de la platja del Port de la Selva tot seguint el nostre famós Gr 11. De seguida anem guanyant alçada i sortim del nucli poblat. El Gr 11 s'enfila tot creuant la carretera que porta cap al Monestir de Sant Pere de Rodes. Aquest primer tros es sempre cara amunt, però estem fent tota el desnivell del dia, després ja serà tot cara aball.
 
Al cap d'una estona s'arriba al Monestir de Sant Pere de Rodes, un dels emplaçaments importants de la història de Catalunya. Lloc d'obligada vistia. Aquí deixem el Gr 11 i continuem per un sender molt ben indicat que ens porta cap al Castell de Sant Salvador. Amb un tres i no res si arriba des de el Monestir.



El Castell de Sant Salvador és el punt més alt de tota la travessia del Cap de Creus, les vistes des de aquí dalt costen de descriure, senzillament son esplèndies. Tens tot el Cap de Creus davant teu, en un cantó Llançà i a l'altre Roses. Tota la plana de l'Empordà s'estén al darrere, la vista arriba fins al Pirineu amb el Canigó i el Bastiments ben visibles. El golf de Roses també ens mostra tota la seva esplendor fins a l'Estartit i les illes Medes.

Baixem el castell i ens dirigim cap al Vèrtex geodèsic que tenim al davant. Som a Sant Salvador Saverdera. Aquí sembla que s'acabi el camí però no, descobrirem que a l'Empordà també i a crestes. Continuem endavant seguint unes marques grogues de pintura. És un camí molt bonic i gens transitat, en algun punt s'han de posar les mans a terra però no presenta cap dificultat. S'arriba al Puig de Queralbs, un bon lloc per dinar. A partir d'aqui comença un descens vertiginós cap a una urbanització bastant de luxe.

Des de aquesta urbanització fins a Roses és una mica confós, però primer de tot s'ha de creuar la carretera de Roses a Cadaqués. I després sempre en línia recta creuar els camps d'oliveres per un camí que va pel lateral. D'aquesta manera entres a Roses pel Camp de Futbol. A partir d'aquí s'ha d'anar a buscar la platja i finalment acabes la jornada amb els peus dins de l'aigua.

Per anar a dormir nosaltres vam anar al Càmping Salatar, situat a Santa Margarida, població enganxada a Roses. A la mateixa platja al punt d'informació turística us atendran molt bé. Per arribar al càmping només s'ha d'anar seguint la platja deixant el mar a l'esquerra. El càmping està molt bé i costa uns 20 euros per persona.
 
Tour del Cap de Creus


Etapa 2
Sempre resseguint al costa.
Cala Montjoi Segon dia:

Càmping Salatar - 2 metres
Roses - 1 metre
Platja de les Canyelles Petites - 1 metre
Platja de les Canyelles Grosses - 1 metre
Punta de l'Almadrava - 7 metres
Cala Montjoi - 1 metre
Punta de la Ferrera - 7 metres
Cala Pelosa - 1 metre
Cala Jóncols - 1 metre
Cadaqués - 1 metre
Càmping Cadaqués - 48 metres

Desnivell: 1.306,83 metres
Distància: 24,70 km

Comencem la segona jornada des de el Càmping Salatar i ens dirigim de nou fins arran de mar per resseguir tota la platja de Roses. Aquesta jornada el mar sempre ens quedarà a la nostra dreta. No us amoineu si els banyistes us miren amb cara estranya, és només acostumar-s'hi.

Durant tota la jornada anirem seguint el Gr 92. S'agafa a la platja, s'ha d'anar seguint el camí de Ronda. Aquest primer tros es molt planer, les platjes de Roses són llerguíssimes i no s'acaben mai. Un cop superada la platja principal i el Port Esportiu ens endinsem en diferents urbanitzacions i anem creuant les platjes de les Canyelles, primer la petita i després la grossa. Aneu al mes arran de mar possible per evitar enfonsar-vos a la sorra. Un cop arribat a la Punta de l'Almadrava ja deixem definitivament la zona poblada de Roses.

A partir d'aquí el camí va resseguint la costa però ja a mes alçada, només baixarem arran de mar quan passem per les cales. El paisatge és espèndid. Hi ha algunt tram que t'endinses un pèl dins del bosc, però per lo general toca el sol sempre.



Aquesta etapa es dura, ja que tot el desnivell que guanyes el perds de seguida cada cop que es baixa a una cala, i no cal dir, que després s'ha de tornar a recuperar. Fins a Cala Montjoi no és nota tan, però a partir d'aquí es una constant. Al resseguir tota la costa i al passar per totes les cales fa que l'etapa sigui llarga en km, si el camí anés més per l'interior seria sensiblament més curta.


A la Cala Montjoi és un bon lloc per parar a dinar. Aquesta cala és molt famosa ja que si troba el famós restaurnant del Ferran Adrià, el Bulli. Si reserveu amb molta antel.lació (3 anys) potser i trobeu lloc i tot per menjar.

Sortint de Cala Montjoi s'arriba a la Cala Pelosa, a partir d'aquí el camí s'endureix ja que em de superar el Cap de Norfeu. Es guanyen uns 200 metres de seguida que s'han de tornar a perdre per baixar fins a la Cala Jóncols. Aquí podem proveir d'aigua anant als diferents bars de la cala, ja que fins a Cadaqués no en trobarem pas mes. El camí no té pérdua i es preciós, però les hores, els km i el desnivell comencen a passar factura, l'etapa no és cómode.

Sortint de Cala Jóncols ve un altre cop un tram dur, és el tram de pujada més llarg del dia. Arribem a la cota màxima del dia que és duns 250 metres mes o menys d'alçada. Un cop adalt ja es divisa Cadaqués i es increïble. A partir d'aquí s'agafa una pista ample per acabar d'arribar a Cadaqués. A mesura que ti acostes cada cop és més bonic. Ens fa pensar que abans tots els pobles mariners de l'Empordà i Costa Brava deurien ser com Cadaqués, sense edificis de pisos ni massificació urbanística. Quan ens hi anem acostant també podem observar ja el far del Cap de Creus, si deu vol i arribarem l'endemà ja en la tercera i última etapa.

Finalment arribem a Cadaqués. Per passar la nit i descansar vam anar al Càmping Cadaqués, no tan bonic com el Salatar de Roses però ja va fer el fet. El Càmping és a la part alta del poble, cap ala Camp de Futbol molt aprop de Portlligat. Territori d'en Salvador Dalí.

Tour del Cap de Creus
Etapa 3
Arribant al Cap de Creus
Cap de creus, punt i final del Pirineu Tercer dia:

Càmping Cadaqués - 48 metres
Cala de Portilligat - 1 metre
Cap de Creus - 86 metres
Cala Tallavera - 1 metre
El Port de la Selva - 1 metre

Desnivell: 1.105 metres
Distància: 25,53 km

Sortint del Càmping Cadaqués em d'abandonar el Gr 92 que vam seguir durant tota la segona etapa i ens em de dirigir cap a la Cala de Portlligat, molt aprop del càmping. Aquí ha Portlligat trobeu la casa-museu Salvador Dalí.

Un cop deixem la cala continuem per una urbanització tot seguint el camí de ronda. Trobareu cartells indicadors per anar al Cap de Creus, només cal seguir-los. A més el far del Cap de Creus és ben visible sempre a l'horitzó.

El sender no és còmode, un continu pujar i baixar, a més a més el dia no acompanya i a estones plou i tot. És una zona de baixa vegetació formada per arbustos i matolls.
Poc a poc ens anem apropant al Cap de Creus físic, punt on el nostre estimant Pirineu mor en el Mediterràni i on comença (o acaba) el GR 11. Realment fa gràcia arribar-hi ja que es la punta més oriental de Catalunya.
Just abans d'arribar-hi arribem a la carretera asfaltada que porta fins el Far i els metres finals es fan per la carretera. Finalment ja som al Cap de Creus, és un lloc molt bonic i salvatge, amb mala mar no vulguis pas trobar-t'hi navegant.
Denscansem una estona però per nosaltres no ha acabat pas el dia, ens queden uns 17 km encara fins al Port de la Selva, per tan ens posem en marxa. Ara ja fins el final anirem seguint el Gr 11.
Durant els primers 3 km el Gr va per la carretera i finalment la deixa sortint per la dreta. Continuem per una zona de baixa vegetació amb algun abre torçat per la tramuntana, que aquí sol apretar de valent. El sender puja i baixa, i l'acumulació dels km i el desnivell dels dies passats comencen a pesar.
El Gr visita l'última cala del Tour, la cala Tavallera, per tan em de tornar a perdre tot el desnivell i baixar fins a nivell de mar. Aquest és un punt conflictiu, hi ha una mica de lio de marques. El normal és baixar per un lloc a la cala, atravessar-la, i sortir per l'altra punta, però les maqrues fan que et passis de llarg el primer desvio i que baixis a la cala per on l'hauries d'haver deixat. Observeu el mapa. Això fa que hagis de repetir un tros de camí, i a aquestes alçades no fa molta gràcia.
Un cop deixada la cala, les ganes d'arribar al Port de la Selva fan que passin ràpid els últims km, a la distància observem ja el Castell de Sant Salvador i el Monestir de Sant Pere de Rodes per on vam començar i intuïm que ja arribem.


S'arriba al Port de la Selva per dalt un turó el que fa que no vegis el poble fins que i ets. Des de aquesta part alta es van seguint uns carrers que van fent ziga-ziagues i que et porten fins a la platja. D'aquesta manera es completa el cercle. Em donat la volta al Cap de Creus amb 3 etapes.
No cal dir que es pot fer amb els dies que es vulgui, potser el mes recomenable és fer-ho amb 5 així tens temps per poder banyar-te, sobretot a l'estiu, en una de les múltiples cales desertes per on es pasa. Magnífic itinerari per descobrir el Parc Natural del Cap de Creus recomenable per tothom. Ara bé, més dur del que semblava.

Com bé dic a les observacions, és interessant tenir algun suport que et vagi seguint amb cotxe. Ell es pot encarregar de l'infrestuctura i de fer de cotxe escombra per si algú no pot acabar. Menys en la primera etapa, en les altres hi ha punts intermitjos on s'arriba en cotxe. Si no es vol anar de càmping es pot dormir en les cales a les afores dels nuclis.

Marta, Arnau, Núria, Marc, Tina, Roger, Jordi, Marta, Edu, Iris, Francesc, Arnau Gemma i Samuel