diumenge, 15 de juny del 2008

NÚRIA-CARANÇÀ

14 i 15 de Juny de 2008

Aquesta formidable travessa just a tocar de casa la tenia pendent. N'haviem parlat moltes vegades amb en Guti. Fins i tot anys enrera la teniem mig tramada. Sortir caminant fins a Manlleu, agafar el tren, pujar fins a Ribes de Freser, agafar el cremallera fins a Núria, caminar per la vall del noucreus, saltar cap al costat francès, baixar pels llacs de Carançà, baixar les gorges de Carançà, agafar el tren groc fins a Puigcerdà per altre cop pujar el tren direcció Manlleu i tornar caminant...Al final doncs l'he pogut fer, això si, substituint el tram fins a Ribes i el de tornada per un trajecte amb cotxe...llàstima!!!

Amb aquesta petita espina que només porto clavada jo, en Guti no ha pogut venir, sortim amb cotxe fins a Ribes. Prenem carregats el cremallera i cap a Núria. A dalt fa un dia asollellat i gens fred. Ens posem crema i sortim tot xino-xano per la vall del Noucreus. No tenim molta pressa, doncs ens quedarem a dormir a Carançà amb tendes així que tenim tot el dia. Arribem dalt del coll travessant les primeres clapes de neu. Just a l'altre costat veiem tota una cara nord que tot just desperta del període hivernal. Si hagués pogut portar els esquís!!! Aprofito una estirilla inflable per baixar per aquestes pendents amb una barreja de "surf" i "snowplàstic", activitat que no tardo a abandonar. La neu està molt humida i no hi ha manera de lliscar. Quan arribem a l'alçada del primer llac toca fer un flanqueig a l'ombra, amb neu dura. No portem grampons i tot i que hi ha mitja traça s'ha d'anar amb compte, doncs si no fos pel glaç que encara sura a l'aigua, pel sol que fa hom es deixaria seduir per un bany!!!


Un cop passat el primer llac, perdem cota ràpidament i la neu desapareix per deixar pas a una infinitat de rierols. Baixa aigua per tot arreu i no ens escapem d'alguna remullada. En Gabi es ressent del genoll i abaixem el ritme. Gairebé veiem el característic refugi negre de Carançà i encara queden hores de llum, per tant no val la pena córrer, tampoc hi farem res de bo allà. Dinem, ens fem fotos al llac i finalment ja amb la tarda al damunt arribem al pla de Carançà. Ja hi ha alguna tenda plantada, així que nosaltres tampoc tardem a fer-ho. Sopem tots junts i aprofito que porto el fogonet per fer sopa de pollastre. Tot i això em passo, em passo tres pobles ja que tiro un parell de sobres amb mig litre d'aigua. Quin gust més fort!!! Gairbé és com menjar-se el pollastre!!!

Ja molt satisfets per la jornada anem a dormir a les tendes, dos a la tenda petita, quatre a la grossa.

L'endemà ens llevem dora, doncs tenim un llarg tros de baixada per les gorges de Carançà i alguns transports públics per agafar. Difícil serà que els horaris quadrin, però com a mínim hi hem de posar de la nostra part. No havia recorregut mai aquest tram de gorges i la veritat és que entre passeres i cables és força entretingut. A voltes sembla estar en un "selva aventura", tot i que el paisatge feréstec i les parets escarpades no deixen allunyar-te de la realitat, una realitat segurament ben inhòspita a ple hivern. Els últims trams tallats a la pedra, molt espectaculars precedeixen l'arribada a la vall del riu Tet. Després d'un últim tram asfaltat arribem a un pujador del tren groc. Mirem horaris i bé, tampoc és tant desastrós. Tenim temps de dinar a peu de vies i esperar el tren tot fent guàrdia no fos cas que els horaris fossin traïdors...

Que divertit aquest tren. Tot i això quina mala pata, està d'obres i no arriba a Puigcerdà ni a la Tour de Carol, sinó que acaba el trajecte poc més enllà de St Pierre des Forcats. Toca trucar taxis que ens arribin fins a l'estació de trens de Puigcerdà. Hi arribem justos, molt justos, però aconseguim agafar el tren. El taxi ha hagut de fer dos trajectes d'anada i tornada, així que el segon grup se li escapa l'últim tren. Amb el taxista acorden que els baixi fins a Ribes. Fet i pescat, arribaran una mica més tard però la lentitud del tren fa que nosaltres arribem poc més abans...

Cotxes i cap a casa ben dora que demà toca matinar!!!

Gabi, Tina, Anna, Ivan, Gemma i Samuel