dissabte, 14 d’abril del 2012

PIC DE COSTABONA - ROC COLOM


Després de la quilometrada de la setmana passada, aquesta no és que tingui moltes ganes d'anar lluny i en Joel treballa a partir de dissabte a les 4, així que una matinal a la zona de Vallter pot estar bé. La idea d'entrada no em convenç molt, doncs no tinc gaires ganes de repetir cim i després de pensar alternatives en surten dues que prenen força, el Pic de Pastuira o el Costabona. A mesura que ens hi acostem, veiem que el Costabona per la cara sud res de res, amb bambes potser si, però amb esquís millor ni acostar-s'hi. El Pastuira en canvi està bé, però ens tocarà fer carena una bona estona...i si anem al Costabona per la portella de Mentet? Tenim màxim unes 5 hores, que després d'esmorzar i posar pells ja són 4 i mitja...Hi arribarem? Jo penso que si, anem dos i si els plans estan nevats anirem a tot gassssss!!!



Enfilem per dins el torrent des del costat del pàrquing i pugem fins dalt la Portella de Mentet. Per grata sopresa, els plans que menen cap al cim estan ben nevats!!! Qui ho diria, sembla que aquí el vent hauria d'haver fet mal i aquesta temporada està tot blanquíssim. Em poso a davant i gas avall...en Joel em segueix, a mesura que perdo ritme, en Joel em passa i es posa davant. Així ara ell ara jo, ens plantem sota el Roc Colom amb poc més d'una hora des del cotxe. Fins i tot ens em passat una mica de frenada, doncs la carena que porta al Costabona era més a l'oest...Cap problema, traiem pells i baixem unes cornises amenaçadores i esquiem fins al fons de la vall. Posem pells i remuntem direcció al Costabona, directe per pales franques amb neu dura però que mossega bé. Amb dues hores i 10 minuts ens plantem al cim del Costabona des del pàrquing superior de Vallter!!! Encara que hem anat ràpid, tenim ganes de baixar la cara nord fins al fons de la vall, així que ja podem espavilar. Pells fora, una mica de sucre i avall! La neu li falten un parell d'hores per estar transformada al punt, però es deixa baixar tranquil.lament, fins que arribem al tub final on fins i tot trobem una mica de neu pols. Un cop al pla inferior -vés a saber a quina cota estem- posem pells i ara ens toca remuntar fins al Roc Colom, que queda al fons... D'una tirada ara jo, ara en Joel, ara jo, ens plantem al cim amb el ritme "russi power", malgrat tot del fons de la vall fins dalt hem trigat gairebé una hora!!! Dalt del cim coincidim amb un grup de francesos de la Catalunya Nord, que amb un català més que correcte ens comenten la seva sortida, ens tiren una foto i els diem "bon profit". El dia, que havia començat radiant s'ha anat tapant. Núvols per tot arreu, cada cop es tanca més. Encara haurem de pedalar fort per arribar al cotxe sense mullar-nos...






La neu no està ràpida i això ens alenteix. Arribem fins dalt la cota de la Portella, però més al sud i d'allà baixem directe entre al bosc, amb alguna raconada de neu correcte però també crosta de la bona fins al torrent que baixa de la Portella de Mentet. Esquís fora, cinc minuts a peu i al cotxe! En total 4 hores i mitja Quan marxem del pàrquing es posa a nevar. Així doncs el temps tampoc ens hauria permès fer més! Estem una mica rebentats...aquest ritme només en algunes sortides, la resta, amb la calma... En total una mica més de 17 km i 900 de desnivell.

Joel i Samuel