diumenge, 29 de març del 2015

CIM DE L'ORTIGAR PER FONTALBA


Hi hem hagut d'insistir una mica, però al final hem trobat el dia per pujar per la vall del torrent de Fontalba. No era el primer cop que hi veníem aquest hivern, però sí el primer que hi hem trobat suficient neu. Malgrat tot el vent ha provat de fer-nos fora, només baixar del cotxe. En Russi però ha dictat sentència amb la tècnica del "pal-panell-lliure". Aquesta tècnica que fan falta molts anys per dominar, permet distingir si la força del vent és suficient per anular l'excursió o no. Es tracta d'agafar un "palus vulgaris" d'esquí i aguantar-lo per la cinta, de manera que quedi lliure penjant. Si el vent el deixa en posició horitzontal entres a la taula dels significats i vas directe a la casella que posa "esmorzar de coca i xocolata a Ribes". 

Parla de Ribes perquè bàsicament la tècnica es fa servir al Pirineu oriental...


Un cop certificat que l'excursió es pot iniciar, comencem a foquejar per la vall, solitària i poc esquiada malgrat la seves pendents favorables, direcció al Puigmal. De totes maneres com que la neu està bastant dura i fa una mica de vent, comencem a pensar que millor seria pujar al Cim de l'Ortigar, que hi ha qui no l'ha fet i bé es mereix una sortida individual. Nosaltres el vam pujar fa quinze dies per Núria, però no ens fa res repetir i fer-lo per aquesta vall. En Joan ens fa una demostració d'equilibri de cantells, pujant per neu dura sense ganivetes. En Serrabassa també segueix els passos, però la resta tirem de ganivetes doncs és fàcil anar avall. Al final arribem al cim amb els esquís als peus, on ens rep un cop de vent d'aquells que et diuen clarament una foto i prou.

Pell fora i comencem a baixar. Pel meu gust la neu una mica dura encara. El sol vol treure el nas però no escalfa suficient. Si el dia no fos tan ventós estaria bé esperar-nos a que la neu s'estovés una mica. Però no és el cas. Més avall dins el torrent la neu s'estova més i un pèl més avall ja és crosta. Sembla un gelat de tres gustos (dura-tova-crosta)...llàstima que aquest tipus de gelat que típicament serveixen en aquesta zona ja no ens diu res...l'hem tastat masses vegades.


Joan, Josep, Xevi, Russi, Gemma i Samuel